Header-Praktijk-Bij-de-Hand-Nathalie-Godart-Neurofeedback

Neurofeedback

Neurofeedback is een beetje een moeilijk woord, je hoort het niet vaak en klinkt ook een tikkeltje medisch. Dat het direct allemaal vraagtekens oproept, kan ik me goed voorstellen. Toch wil ik om een paar minuten van je tijd vragen. Als je ontdekt wat de gunstige resultaten van deze laagdrempelige leermethode zijn, gaat er een wereld voor je open.

Nathalie Godart Praktijk Bij de Hand Neurofeedback België Nederland

Je hersenen leren door positieve en negatieve feedback. Als iets niet goed gaat, dan krijgen je hersenen allemaal seintjes dat iets niet goed gaat. Hierdoor onderneem je direct actie, je stopt bijvoorbeeld ergens mee of je past je werkwijze aan. Iedere keer dat zich een gebeurtenis afspeelt, komen deze seintjes vrij. Ze vertellen ons of iets oke of niet oke is. Werkt iets niet? Dan krijgen we daar negatieve feedback op. Je wordt bijvoorbeeld boos, verdrietig, somber of misschien wel bang. Omdat dit gevoel ons niet blij maakt, passen we ons gedrag aan. Net zolang tot iets wel goed gaat en we positieve feedback ontvangen. Omdat het nieuwe gedrag wordt beloond en een beter gevoel geeft, passen we ons gedrag blijvend aan.

Denk maar eens aan fietsen: als kind leren we met vallen en opstaan. Door te oefenen gaat het leren fietsen steeds beter. De hersenen en spieren bevinden zich in een bepaalde toestand waarbij ze positieve feedback krijgen. Ze worden beloond. Dit heeft langdurig resultaat want fietsen verleer je niet meer.

Neurofeedback is een vorm van therapie en richt zich op het gebied van de hersenen. In mijn praktijk help ik kinderen om rustiger te worden, hun concentratievermogen te verbeteren en om ‘s nachts beter te kunnen slapen. Dit doen we door de hersenen te trainen. We leren ze een nieuw trucje.

Waar loopt jouw kind tegenaan?
Mijn kind heeft klachten door …

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

ADHD/ADD

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

Onoplettendheid

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

Impulsief gedrag

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

Hyperactief gedrag

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

HSP – Hooggevoeligheid

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

Chronische moeheid

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

Langdurige stress

Ster-Nathalie-Godart-Praktijk-Bij-de-Hand

Concentratieproblemen

Hoe ga ik te werk

We starten met een QEEG, dat is een breinmeting. Tijdens dit onderzoek meet ik de hersenactiviteit en kan ik zien wat er in jouw hersenen gebeurt. We maken hiervoor gebruik van een EEG hoofdband. Deze voormeting vindt altijd plaats in mijn praktijk in Bree.

Op de foto zie je de hoofdband waar ik mee werk.

neuro
Neurofeedback Nathalie Godart Praktijk Bij de Hand Belgie Nederland

Na de voormeting stel ik een op maat gemaakt trainingstraject op. Net als bij topsporters zetten we in op een hoge traningsfrequentie. Voor snel en langdurig resultaat is het belangrijk dat de trainingen minimaal drie keer per week thuis gedaan worden.

Zodra we halverwege het traject zijn, doen we een tussenmeting. De uitslag maakt duidelijk of er bijsturing nodig is. We sluiten het traject af met een nameting. Naast het meten van de resultaten, kan het kind het effect van neurofeedback ook voelen.

Eenvoudig thuis trainen, sneller effect, leren door beloning en langdurig resultaat

Wat kun je verwachten?

Ieder kind is anders waardoor klachten per kind kunnen verschillen. Neurofeedback wordt gericht afgestemd op de hulpvraag en kan helpen bij:

Dit is de reden dat mensen voor mij kiezen

De totstandkoming van mijn praktijk, in de vorm zoals deze vandaag de dag is, is niet uit de lucht komen vallen. Daar is jaren aan (gerichte) studie, praktijkervaring, research en finetuning aan voorafgegaan.

Als juf bevond ik mij in het hart van het traditionele schoolsysteem. Dagelijks zag ik kinderen worstelen om mee te komen op de manier en in het tempo waarop onderwijs aangeboden werd. De uitdagingen waar kinderen en ouders op school mee te maken hebben, ken ik maar al te goed.

Daarnaast heb ik me als kind altijd een outsider gevoeld. Ik was anders en ik dacht dat dat niet oké was. Dit deed mijn zelfvertrouwen geen goed, waardoor ik school niet altijd als een fijne omgeving heb ervaren.

Kijk ik terug, dan kan ik alle ‘dots connecten’. Het is mijn missie om kinderen die in het huidige systeem vastlopen te helpen. Nu ik mij heb gespecialiseerd in andere vormen van leren wil ik hen ook meegeven dat ze anders mogen zijn. We zijn allemaal uniek. En dat is juist iets dat we mogen koesteren en wat onze wereld mooier maakt.

onderdelen

Hoe ziet een neurofeedbacktraject er uit?

1. Een intakegesprek met enkele testen in de praktijk
2. Voormeting in de praktijk
3. Neurofeedback training thuis
4. Coachingsessies online of in de praktijk
5. Eindmeting in de praktijk

Uit de voormeting komt naar voren uit hoeveel sessies de training zal bestaan. Standaard zal dit variëren tussen de 20, 30 of 40 sessies. Om optimaal resultaat te behalen wordt geadviseerd om 3 keer per week te trainen, telkens een halfuur.

Onderdelen

  • Intakegesprek inclusief testen
  • Voormeting
  • Trainingsessies thuis
  • Huur EEG-band
  • Opvolging
  • Coachingsessies
  • Eindmeting

kinderen over hun ervaringen

Raar dat mijn hersens het beeld van YouTube groter of kleiner maken.

Sanne, 14 jaar (concentratieproblemen) 

Nu snap ik waarom ik altijd zo druk ben. Mijn brein heeft een rode kleur en is dus overactief en mijn lichaam daardoor ook. Dit plaatje neem ik mee naar mijn stage.

Mike, 19 jaar (Hyper, ADHD type 2)